Zázvor: Účinky, které musíte znát

Zázvor je rostlina pocházející z Číny, přirozeně se ale vyskytuje i v Indii, Japonsku, Střední Americe nebo na Cejlonu. Zázvor má intenzivní chuť, proto si velmi rychle našel oblibu i v českých kuchyních a restauracích, kde se používá pro přípravu čajů nebo jako dochucovadlo jídel. Využitím v kuchyni ale jeho možnosti zdaleka nekončí. Pokud píšeme o zázvoru, účinky na zdraví jsou tím, čemu se musíme věnovat na prvním místě.

Zázvor: Účinky, které musíte znát

Větší koncentraci zázvoru můžeme najít v sirupech, tinkturách nebo doplňcích stravy. Pro kulinářské účely zcela postačí zázvor sušený, čerstvý nebo nakládaný. Ten nakládaný se tradičně podává k suši, sušený je výborný k dochucení sladkých jídel a pečiva včetně perníku a vánočního cukroví. Čerstvý pak potěší naše chuťové pohárky v hlavních chodech. Protože zázvor usnadňuje trávení, skvělý je k odlehčení těžších jídel z vepřového nebo kachního masa. 

Zázvor: účinek, díky kterému se hodí před cestováním

Patříte k těm, kterým nesvědčí dlouhé cesty a při ostřejších zatáčkách musíte fixovat pohled a zhluboka dýchat kvůli nevolnosti? Potom zkuste vyměnit žvýkačku za zázvorové bonbony nebo lízátka. Zázvor totiž nejen pomáhá udržovat normální trávení, ale také podporuje funkci střevního traktu a žaludku v časném těhotenství a pomáhá potlačovat pocity nevolnosti při cestách autem i letadlem.

Věděli jste, že, sušený zázvor obsahuje až 6 % tuků, 9 % bílkovin, 70 % sacharidů, 8 % hrubé vlákniny, 12 % vody a až 3 % těkavých olejů?

Čaj z čerstvého zázvoru prospívá obranyschopnosti

Čaj z čerstvého zázvoru v zimě nejen zahřeje, ale pomůže také podpořit imunitní systém i funkci dýchacích cest. Zázvor navíc působí jako silný antioxidant a pomůže tak tělu vypořádat se s oxidačním stresem a volnými radikály. Pokud se rozhodnete pro domácí přípravu čaje ze zázvoru, připravte si čerstvý kořen. Ten nadrobno nakrájejte (nebo nastrouhejte) a nechte povařit. V případě, že pospícháte, je samozřejmě možné pouze kousky zázvoru zalít horkou vodou. Pro dochucení přidejte med a citron. 

Bojujete s časem? Připravte si dávku zázvoru, která v lednici vydrží až měsíc. 

Do hrnce dejte libovolné množství zázvoru. Přidejte stejné množství cukru krupice a vody. Povařte na mírném ohni minimálně 20 minut, ale čas můžete prodloužit až na hodinu. Přidejte šťávu z citronu (nejen pro dochucení) a nechte 24 hodin odstát. Poté už stačí tekutinu scedit a uložit do lednice.  

Zázvorové účinky nejen na podporu imunity

  • Zázvor je obecně známý pro své pozitivní působení na imunitu, jeho účinky jsou ale mnohem širší. 
  • V každém ročním období se hodí jeho příznivý vliv na zvýšení odolnosti vůči únavě a na posilování vitality. 
  • Zapomenout nesmíme ani na možný přínos zvláště pro lidi ve vyšším věku. Ti jistě ocení schopnost zázvoru pomáhat udržovat klouby pohyblivé i jeho podporu svalů.
  • Prospěšná pro zdraví může být pomoc při udržování normální hladiny cukru v krvi i příznivý vliv na srdce a cévy.
  • Už jste slyšeli o prostaglandinech? Jedná se o skupinu lipidů, která se například účastní zánětlivých a imunitních procesů nebo ovlivňuje srážlivost krve. Na rozdíl od většiny hormonů tělo vytváří prostaglandiny tam, kde jsou právě potřeba. Vznikat tak mohou ve všech buňkách a tělu pomáhají vyrovnat se s poraněním nebo nemocí. I jejich rovnováhu zázvor podporuje.


Zdroje: 

https://www.vyzivaspol.cz/zazvor/

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/zazvor/ 

https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/581


FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se