Malé opakování: proč je důležitý vápník?
Vápník je v lidském těle obsažen v hojné míře. Nejvyšší koncentrace je v kostech a zubech a právě to je důvod, proč doplňovat vápník. Především vlivem věku má organismus zvýšené nároky a aby zůstaly kosti pevné, je fajn dopřát jim vápník navíc.
Kromě toho se podílí na srážlivosti krve a tím pádem i na srdeční aktivitě. Vápník hraje roli také během nervových přenosů. Pokud má tělo nedostatek vápníku pro tyto účely, čerpá ho z kostí. To je samozřejmě nežádoucí. Když už tedy doplňujeme vápník, je dobré zaměřit se i na potraviny, co brání vstřebávání vápníku:
Sůl jako hlavní nepřítel nejen vápníku
A nejde jen o sůl ve slánce, kterou si dochutíme jídlo. Mnoho potravin obsahuje skryté zdroje soli, typicky to jsou tavené sýry a podobné pomazánky. Technologie výroby za pomoci soli zajišťuje snadnou roztíratelnost. Jaká škoda, že původní surovina by díky obsahu mléka jinak byla skvělým zdrojem vápníku!
Pozor na kyselé ovoce a zeleninu
Typická je rebarbora, kyselá jablka, rybíz, angrešt, z rostlin třeba šťovík. Obsahují tzv. šťavelany a oxaláty – přirozené látky, které však brání vstřebávání vápníku. Neznamená to ale, že byste snad měli z jídelníčku vyřadit jablka. Jen pamatujte na to, abyste tyhle potraviny nejedli bezprostředně po tom, co jste užili doplněk stravy s vápníkem, nebo si pochutnali na tvarohu.
Co tedy brání vstřebávání vápníku?
Shrňme si tedy potraviny, které brání vstřebávání vápníku:
- Sůl - tavené sýry a podobné pomazánky
- Kyselé ovoce a zelenina - rebarbora, kyselá jablka, rybíz, angrešt, z rostlin třeba šťovík
- Káva
- Alkoholické nápoje
- Cigarety
Kde naopak hledat vápník v přirozené formě?
Na první dobrou samozřejmě v mléčných výrobcích. Ty mají obrovské množství zdravotních benefitů a je skvělé je střídat. Dopřejte si jogurty, kefíry, netučné sýry i mléko každý den (přečtěte si také náš článek zabývající se obsahem vápníku v potravinách). Ne tak známým zdrojem vápníku jsou ryby, především mořské. Není divu, že doplňky stravy s vápníkem často obsahují vápník z mořských zdrojů – oproti jiným vyniká vysokou vstřebatelností.
Rostlinné zdroje vápníku máme také, jedním z nich je mák. Tady ale pozor: vápník rostlinného původu má v organismu o něco nižší využití, o to víc proto dané potraviny musíme sníst.
Vaše komentáře
Vložte svůj komentář:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznická podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svůj komentář: