Nenápadný prvek se širokou škálou působení
O boru jsme se učili ve škole, ale když už si ho pro něco pamatujeme, je to obvykle borová voda, která se využívá jako šetrný výplach očí a dezinfekce. Seženete ji v každé lékárně a je vhodná už i pro miminka.
My ale bor oceňujeme pro jiné benefity pro zdraví:
- Podílí se na kvalitě kostní hmoty.
- Ovlivňuje metabolismus dalších živin - vápníku, fosforu a hořčíku.
- Je důležitý pro funkce mozku.
Bor nalezneme v rostlinných i živočišných potravinách a pro náš organismus má velký význam pestrost těchto zdrojů. To ostatně platí o všech živinách - jezte maximálně různorodou stravu a žádné skupiny potravin nevyřazujte.
Takže, kde tedy najít bor v potravinách?
Bor v rostlinných zdrojích
Je známo, že mnoho nutrientů je pro lidské tělo využitelnějších, pokud pocházejí ze živočišných produktů. U boru to ale neplatí.
Jeho hlavní zdroje jsou v rostlinných potravinách. Patří sem luštěniny, sója, arašídy, obecně pak listová zelenina, ovoce a semínka.
Pamatujte, že i když nám bor prospívá, nevyplatí se to s ním ani přehánět. Doporučené dávkování doplňků stravy s borem proto zbytečně nepřekračujte.
Bor v potravinách živočišného původu
Stopy boru byly potvrzeny i ve tkáních zvířat. Jde ale o nepatrné množství, takže maso bychom za jediný zdroj boru v jídelníčku považovat neměli. Výhodu zde mají vegetariáni, kteří maso a živočišné produkty většinou nahrazují právě sójou a luštěninami. Ty jsou naopak na bor bohaté dost.
Pro koho má užívání boru smysl?
Tento prvek se přidává do výživových doplňků na pohybový aparát. Bor tu bývá ve spojení s vápníkem a vitamínem D. Účinky těchto malých pomocníků se navzájem hezky doplňují, a tak podporují odolnost kostí. To hraje roli hlavně ve středním a pozdějším věku, kdy je na čase začít se více starat o naše kosti, klouby a svaly.
Bor představuje chytré obohacení stravy, které má pozitivní vliv v několika oblastech našeho zdraví: pomůže pohybovému aparátu, činnosti mozku i celkové vitalitě.
Kde se ještě využívá bor?
Není to jen živina pro člověka. Např. v zemědělství představuje už více než 100 let důležitou výživu pro rostliny. Z jiného úhlu pohledu je bor surovinou ve sklářském průmyslu a dokonce ho můžeme použít při výrobě mýdel. Má zkrátka velice široké možnosti využití a stále se o něm dozvídáme něco nového.
A trocha historie na závěr: bor byl objeven v 19. století, nicméně povědomí o jeho sloučenině tu bylo už ve středověku. Napadlo by vás, že bor byl dokonce zjištěn i na Marsu?
Vaše komentáře
Vložte svůj komentář:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznická podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svůj komentář: