Zázvor si díky své aromatické, kořeněné chuti našel cestu i do české kuchyně. Jeho vynikající chuťové vlastnosti však nejsou tím jediným důvodem , proč bychom ho měli zařadit do běžného jídelníčku – ať už v podobě koření, sirupu, čaje, tinktury nebo doplňků stravy.
Zázvorový sirup – pro všechna roční období
Výhodou zázvorového sirupu je jednoduchost jeho přípravy a hlavně to, že v lednici vydrží několik týdnů. Sirup je možné přidat do čaje, zalít horkou vodou nebo v létě použít jako šťávu.
Co budete potřebovat:
- 500 g čerstvého zázvoru
- 500 ml vody
- 500 g cukru
- Šťáva z 1 citrónu
Postup:
- Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, nebo drobné kostičky. Použít můžete i hrubé struhadlo.
- Zasypte cukrem a zalijte vodou. Předtím, než dáte sirup vařit, důkladně promíchejte.
- Vařte na mírném ohni asi 30 minut – pokud máte raději silnější sirup, délku varu prodlužte.
- Přidejte citronovou šťávu a nechte 24 hodin stát.
- Poté vodu přeceďte a hotový sirup nalijte do čistých sklenic. Ty skladujte v lednici.
Alternativou může být čajový koncentrát. Jeho příprava se liší v tom, že zázvor se vaří samostatně a sladidlo (například med) se přidává až po dovaření.
Kandovaný zázvor – jak zpracovat zázvor, aby dlouho vydržel
Kandovaný zázvor je nejen chutný, ale také zdraví prospěšný pamlsek. Tento způsob zpracování umožňuje zázvor dlouhodobě uchovat a vzít si ho téměř kamkoli.
Co budete potřebovat:
- 300 g čerstvého zázvoru
- Asi 500 ml vody
- 600 g cukru
- Špetka soli
Postup:
- Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky přes směr vláken.
- Zalijte vodou tak, aby byly plátky ponořené, osolte a přiveďte k varu.
- Po 5 minutách vodu slijte.
- Do kastrůlku přidejte cukr, opět zalijte vodou (již bez soli) a za častého míchání vařte na mírném ohni asi 2 hodiny. V případě potřeby dolijte malé množství vody.
- Poté vodu sceďte a zázvorové plátky osušte, případně ještě obalte v cukru a nechte na pečícím papíře doschnout.
- Kandovaný zázvor přesypte do uzavíratelné sklenice.
Kandovaný zázvor je skvělým způsobem, jak využít jeho schopnost podporovat (i během časného těhotenství) trávení a přispívat k udržení komfortu během cestování.
Zázvorová tinktura – kapka stačí
Pozitivní účinky zázvoru je možné uchovat také v podobě tinktury, která se vyrábí ze zázvoru, čistého alkoholu a medu. Její nevýhodou je délka louhování.
Co budete potřebovat:
- 200 g čerstvého zázvoru
- Kvalitní min. 40 % alkohol (například vodku)
- Lžíci medu
Postup:
- Zázvor oloupejte a nakrájejte najemno keramickým nožem
- Plátky potřete z jedné strany medem a vkládejte do vyvařené sklenice.
- Zalijte vodkou, sklenici omotejte utěrkou (pro zamezení přístupu světla) a nechte na chladném místě macerovat alespoň 2 týdny.
- Smíchejte zázvor s alkoholem a přelijte do uzavíratelné skleničky.
- Nechte macerovat alespoň 2 týdny, ideálně na tmavém místě. Sklenici v průběhu této doby jednou za dva až tři dny protřepte.
- Po maceraci přeceďte zázvor přes jemné síto nebo plátýnko.
- Tinkturu přelijte do lahvičky.
Vaše komentáře
Vložte svůj komentář:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznická podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svůj komentář: