3 recepty, jak zpracovat zázvor NEJEN v chladných ročních obdobích

Zázvor příznivě ovlivňuje dýchací cesty a pomáhá v nich udržovat optimální imunitu. Zároveň je silným antioxidantem a posiluje vitalitu. Nejen v podzimních a zimních měsících by tak neměl chybět v žádné domácnosti. Ne vždy je ale čas chystat si zázvor k okamžitému použití. Proto jsme pro vás připravili jednoduché tipy, jak zázvor zpracovat tak, aby byl vždy po ruce.

3 recepty, jak zpracovat zázvor NEJEN v chladných ročních obdobích

Zázvor si díky své aromatické, kořeněné chuti našel cestu i do české kuchyně. Jeho vynikající chuťové vlastnosti však nejsou tím jediným důvodem , proč bychom ho měli zařadit do běžného jídelníčku – ať už v podobě koření, sirupu, čaje, tinktury nebo doplňků stravy. 

Zázvorový sirup – pro všechna roční období

Výhodou zázvorového sirupu je jednoduchost jeho přípravy a hlavně to, že v lednici vydrží několik týdnů. Sirup je možné přidat do čaje, zalít horkou vodou nebo v létě použít jako šťávu.

Co budete potřebovat:

  • 500 g čerstvého zázvoru
  • 500 ml vody
  • 500 g cukru 
  • Šťáva z 1 citrónu 

Postup:

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, nebo drobné kostičky. Použít můžete i hrubé struhadlo.
  2. Zasypte cukrem a zalijte vodou. Předtím, než dáte sirup vařit, důkladně promíchejte.
  3. Vařte na mírném ohni asi 30 minut – pokud máte raději silnější sirup, délku varu prodlužte.
  4. Přidejte citronovou šťávu a nechte 24 hodin stát.
  5. Poté vodu přeceďte a hotový sirup nalijte do čistých sklenic. Ty skladujte v lednici. 
Alternativou může být čajový koncentrát. Jeho příprava se liší v tom, že zázvor se vaří samostatně a sladidlo (například med) se přidává až po dovaření. 

Kandovaný zázvor – jak zpracovat zázvor, aby dlouho vydržel

Kandovaný zázvor je nejen chutný, ale také zdraví prospěšný pamlsek. Tento způsob zpracování umožňuje zázvor dlouhodobě uchovat a vzít si ho téměř kamkoli. 

Co budete potřebovat:

  • 300 g čerstvého zázvoru
  • Asi 500 ml vody
  • 600 g cukru
  • Špetka soli

Postup:

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky přes směr vláken.
  2. Zalijte vodou tak, aby byly plátky ponořené, osolte a přiveďte k varu. 
  3. Po 5 minutách vodu slijte. 
  4. Do kastrůlku přidejte cukr, opět zalijte vodou (již bez soli) a za častého míchání vařte na mírném ohni asi 2 hodiny. V případě potřeby dolijte malé množství vody.
  5. Poté vodu sceďte a zázvorové plátky osušte, případně ještě obalte v cukru a nechte na pečícím papíře doschnout. 
  6. Kandovaný zázvor přesypte do uzavíratelné sklenice.

Kandovaný zázvor je skvělým způsobem, jak využít jeho schopnost podporovat (i během časného těhotenství) trávení a přispívat k udržení komfortu během cestování.  

Zázvorová tinktura – kapka stačí

Pozitivní účinky zázvoru je možné uchovat také v podobě tinktury, která se vyrábí ze zázvoru, čistého alkoholu a medu. Její nevýhodou je délka louhování.

Co budete potřebovat:

  • 200 g čerstvého zázvoru
  • Kvalitní min. 40 % alkohol (například vodku)
  • Lžíci medu

Postup:

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte najemno keramickým nožem
  2. Plátky potřete z jedné strany medem a vkládejte do vyvařené sklenice. 
  3. Zalijte vodkou, sklenici omotejte utěrkou (pro zamezení přístupu světla) a nechte na chladném místě macerovat alespoň 2 týdny.
  4. Smíchejte zázvor s alkoholem a přelijte do uzavíratelné skleničky.
  5. Nechte macerovat alespoň 2 týdny, ideálně na tmavém místě. Sklenici v průběhu této doby jednou za dva až tři dny protřepte.
  6. Po maceraci přeceďte zázvor přes jemné síto nebo plátýnko.
  7. Tinkturu přelijte do lahvičky.
FlexiMed balení

FlexiMed

Nový přípravek pro zdravé klouby
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se